Mevlana'da Eğitim Yöntemi

Konum: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi

Düzenleyen: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi

Açıklama:

Üniversitemizde düzenlenen kültürel ve sanatsal etkinliklere bir yenisi daha eklendi. Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü öğretim üyesi ve gazeteci-yazar Doç. Dr. Süleyman Doğan'ın katılımı ile "Mevlana'da Eğitim Yöntemi" konulu konferans düzenlendi.

Mevlana’nın eğitim yönetimi hakkında bilgiler paylaşan Doğan, “özellikle sohbet yoluyla Allah yoluna güzellikle çağırmak, sevdirmek, müjdelemek, korkutmamak, nefret ettirmemek Mevlana’nın yönteminin bir parçasıdır” dedi.

“Mevlana, eğitim yönetiminde birçok yöntemden yararlanmıştır” diyen Doğan, “Mevlana’nın eğitim yönetimi olarak, aslında hoşgörü, sorun çözme, birlik-beraberlik, toplumsal inşa, erdemlik, orta yol, sabır, kendini bilme, değerler eğitimi, rol-model olma, sevgi ve muhabbet yolu gibi metotları kullanmıştır” diye konuştu.

Eğitimde en önemli unsurun özgüven olduğunun altını çizen Doğan, “özgüven Mevlana’nın eğitim yönteminde de önemli bir yere sahiptir. Mevlana’nın eğitim ile ilgili fikirleri; dünya görüşü, insana bakış tarzı üzerinde temellenir. Mevlana yaşadığı dönemde halkı manen geliştirmek için yöntem olarak zikir halkaları, yaptığı vaazlar, din ilimleri öğreticiliği, müzik ve şiir kullanmıştır” dedi.

Gözün özü değiştirdiğini belirten Doğan, “bugün izlenilen diziler, sosyal medya, insanların özünü değiştiriyor. Bizler insanların icat ettiği teknolojiye bağımlı hayatlar yaşıyoruz. Bu manada Mevlana bizi kendimize getirici sözler söylüyor” dedi.

Konferans sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Doç. Dr. Süleyman Doğan'a teşekkür plaketi takdim etti. Öğrencilerin ilgi ile takip ettiği konferans çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.

17 Haziran 2020

Yeniçeri Ocağının Kaldırılışı ve Modern Ordunun Kuruluşu- Online Söyleşi