Güncelleme Tarihi: 31 Aralık 2019

Gösterim: 413

Türkoloji Topluluğumuz Tarafından Manas'ın Yankısı: Cengiz Aytmatov Konulu Panel Düzenlendi

Türkoloji Topluluğumuz tarafından Manas'ın Yankısı: Cengiz Aytmatov konulu panel  düzenlendi. Moderatörlüğünü üniversitemiz öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Bahtiyar Aslan'ın yaptığı panele Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ve Prof. Dr. Orhan Söylemez konuşmacı olarak katıldı.    

Panelde ilk olarak  Prof. Dr. Ramazan Korkmaz söz aldı. Korkmaz Cengiz Aytmatov hakkında anılarını anlatarak başladığı konuşmasında  Aytmatov'un hayatı hakkında detaylı bilgi verdi. Korkmaz, Aytmatov'un küçük yaşta babasından ayrı düşme hikayesinden bahsettiği konuşmasında, "Bu nedenle Aytmatov'un eserlerinde hep yolları beklenen baba var. " dedi. Aytmatov'un "Vefa erdemdir, vefası olmayan insanların erdemi de olmaz." sözünü hatırlatan Korkmaz, "Biz yaşadığımız dünyada yalnız değiliz; toprağa, taşa, ağaçlara kısaca tüm canlılara karşı sorumluyuz. İnsan karakteri zorluklar karşısında ortaya çıkar. İnsan karakteri büyük olaylarla, parayla, ölümle sınandığında ortaya çıkar." diye konuştu. Korkmaz, "Aytmatov hikayesinde mankurtlaşan, yani bilinci silinen insanları işliyor. Mankurtlaşma insanlık tarihinin en büyük tehditlerinden biridir diyor Aytmatov. Buna karşı dururken de çok ümitsiz değil. Bundan çıkış yolu olarak ana dile dönüşü görüyor. Heidegger'in dediği gibi ana dil varlığımızın evidir. Bir diğer çıkış yolu ise dünyaya ve insana dönüş. Yeniden insana dönmek ve önemsemek ve eşref-i mahlukat olarak onu değerlendirmek. Ve tanrıya dönüş. Tanrı değerler dizginizin zirvesindedir. Tüm toplumlarda yücelik algınızın zirvesi tanrıdır ve onu korumak gerekir." dedi. Psikanalistler rüya görüyorsanız zihin dünyanız sağlıklıdır, rüya görmüyorsanız problem vardır diyorlar. Sanatkarlar toplum rüyasını gören kişilerdir. Rüya görenlerimiz çok olsun." dedi.

Panel Prof. Dr. Orhan Söylemez'in Cengiz Aytmatov'un yaratıcı yazar dünyasına dair anlatımıyla devam etti. Söylemez konuşmasının başında Aytmatov ile tanışma hikayesinden bahsetti. Söylemez konuşmasına  Aytmatov'un kitapları üzerinden yaptığı yolculuk ile devam etti.Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği konferans topluca çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.


Fotoğraflar