Güncelleme Tarihi: 11 Temmuz 2019

Gösterim: 766

Üniversitemiz İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekai Mete’nin “Kızılay Arşivi Belgelerinde Birinci Dünya Savaşı” Adlı Kitabı Yayımlandı

Üniversitemiz İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekai Mete, Prof. Dr. Recep Karacakaya, Prof. Dr. Hamdi Genç ve Doç. Dr. Faruk Bal’ın “Kızılay Arşivi Belgelerinde Birinci Dünya Savaşı” adlı kitabı yayımlandı.

Kitap, Birinci Dünya Savaşı yıllarında Kızılay’ın savaş cephelerinde ve cephe gerisindeki faaliyetlerini, ulusal ve uluslararası alandaki girişimlerini, Osmanlı İmparatorluğu sınırları dahilinde ve dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan Müslüman ve gayrimüslimlerin Kızılay’a yaptığı yardımları, ayrıca Kızılay’ın hem savaşılan ülkelere esir düşen Osmanlı askerleri için yaptıklarını hem de düşman ülkelerin Osmanlı topraklarındaki savaş esirleri için yaptığı girişimleri ortaya koymaktadır.
Ayrıca kitapta, Osmanlı Devleti’nden Türkiye Cumhuriyeti’ne intikal eden Türk Kızılayı’nın Birinci Dünya Savaşı yıllarında yapmış olduğu faaliyetleri içeren bazı örnek belgelerin Osmanlıca asılları ile Türkçe transkriptleri, Türkçe, İngilizce ve Arapça özetleri yer almaktadır.

Arşivde yerli ve yabancı araştırmacıların istifadesine sunulan çok çeşitli arşiv malzemeleri bulunmasına karşın, Kızılay Arşivi’ni tamamı ile tanıtan yayınların sayısı sınırlıdır. Bu çalışma ve devam yayınlarının bu boşluğun doldurulmasına büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz.

Alanında önemli bir başvuru kaynağı olan ve akademik çevrede büyük dikkat çeken kitaptan dolayı, Üniversitemiz İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekai Mete’yi tebrik ediyoruz.


Fotoğraflar