Güncelleme Tarihi: 11 Temmuz 2019

Gösterim: 655

Üniversitemiz İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekai Mete’nin “Kızılay Arşivi Belgelerinde Savaş Esirleri” Adlı Kitabı Yayımlandı

Üniversitemiz İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekai Mete, Prof. Dr. Gülfettin Çelik, Prof. Dr. Recep Karacakaya, Prof. Dr. Hamdi Genç ve Doç. Dr. Faruk Bal’ın “Kızılay Arşivi Belgelerinde Savaş Esirleri” adlı kitabı yayımlandı.

Kitap, Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı sırasında esir olup Türkiye’deki çeşitli esir karargâhlarında kalan yabancı askerler ile aynı dönemde Hindistan’dan Fransa’ya kadar çeşitli esir kamplarında tutulan Türk askerler hakkında ayrıntılı bilgiler sunmaktadır. Kitapta esirlere ait listeler, bunların aileleri ile haberleşmek için kullandıkları mektuplar, esir kamplarının fiziki imkânları ve esirlere yapılan muameleler, Yunanlılar tarafından tutsak alınan kadınlar ve diğer sivil esirler, Kızılay’ın her iki tarafın esirlerine gerek para gerekse çeşitli ihtiyaç malzemelerinin ulaştırılmasındaki rolünü ortaya koyan zengin belge koleksiyonları dikkat çekmektedir.

Ayrıca kitapta, Osmanlı Devleti’nden Türkiye Cumhuriyeti’ne intikal eden Türk Kızılayı’nın savaş esirlerinin durumlarını iyileştirmek için yapmış olduğu faaliyetleri içeren bazı örnek belgelerin Osmanlıca asılları ile Türkçe transkriptleri, Türkçe, İngilizce ve Arapça özetleri yer almaktadır.

Türkiye’deki çeşitli arşivlerde yerli ve yabancı araştırmacıların istifadesine sunulan çok çeşitli arşiv malzemeleri bulunmasına karşın, Kızılay Arşivi’ni layıkıyla tanıtan yayınların sayısı sınırlıdır. Bu çalışma ve devam yayınlarının bu boşluğun doldurulmasına büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz.

Alanında önemli bir başvuru kaynağı olan ve akademik çevrede büyük dikkat çeken kitaptan dolayı, Üniversitemiz İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekai Mete’yi tebrik ediyoruz.


Fotoğraflar