Güncelleme Tarihi: 06 Kasım 2020

Gösterim: 603

Kyzikos Antik Kenti Kazı Çalışmaları Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Nurettin Koçhan Başkanlığı’nda Devam Ediyor

Balıkesir’in Erdek ilçesinde yer alan Kyzikos Antik Kenti’nde 2020 yılı kazı çalışmaları başladı. Erdek ilçesi Düzler Mevkii’inde bulunan 2500 yıllık tarihi geçmişi barındıran Kyzikos Antik Kent’i Avrupalı seyyahlar tarafından, ‘Dünyanın sekizinci harikası’ olarak nitelendirilmektedir.

 

Kyzikos Antik Kent’inde on beşinci yılına giren kazı ve yüzey araştırmalarında bugüne kadar mermer aslan başlı su olukları, Hadrianus Tapınağı’na ait 105×85 cm ölçülerinde mermer kiremit, 2 metre 85 cm ölçülerinde sütun tamburları, Pithos adı verilen küp biçimli erzak deposu, Kyzikos halkının kullandığı paralar, Kral başı, on kişinin hediyelerle birlikte gömülü olduğu lahit mezar, mezar hakkında bilgi veren yazılı taşlar bulunmuştur. Ayrıca Türkiye Coğrafi sınırları içinde yapılan kazılarda Roma dönemine ait 1 m 90 cm ebatlarında ve 20 tona yakın ağırlığıyla en büyük sütun başlığı ve kireç elde etmek için kullanıldığı anlaşılan iki kuyu gün yüzüne çıkarılan buluntulardan sadece birkaçıdır.

 

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Nurettin Koçhan Başkanlığı’nda yürütülen kazı çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları, Müzeler Genel Müdürlüğü, Erdek Kaymakamlığı ve Erdek Belediyesi’nin katkılarıyla 2020 yılının Temmuz ve Ağustos aylarında çalışmalarına yürütmeye devam ediyor.

 

Kyzikos Antik Kenti, kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarılan buluntular, kentin tarihi ve daha fazlası aşağıdaki kaynakta incelenebilir.

 

Koçhan, N. (2011). Kyzikos Tarihi ve Mimari Kalıntılar. Bursa: Renkvizyon Ofset Form Matbaacılık.

 

 


Fotoğraflar