Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2021

Gösterim: 250

Üniversitemiz “Öğrenci Destek Merkezi” Barınma Sorunu Yaşayan Öğrencilerimizin Hizmetinde

Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yüz yüze eğitimden 2020 yılı Mart ayı itibariyle uzaktan eğitime geçilmiştir. Yine dünyada ve ülkemizde aşı uygulamasının yaygınlaşması ve gerekli tedbirlerin alınması sonucunda Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığımızın almış olduğu karar çerçevesinde 2021-2022 eğitim-öğretim yılı itibariyle tüm üniversiteler yüz yüze eğitime geçmiş bulunmaktadır. Yüz yüze eğitime geçişle birlikte ülkemizdeki tüm şehirlerde olduğu gibi bölgemizde de öğrencilerin barınmasıyla ilgili acil önlemler alınması gerekliliği hâsıl olmuştur. 

Üniversitemiz, yüz yüze eğitime geçiş hazırlıkları kapsamında, öğrencilerimizin barınma sorunu yaşamamaları için, son iki aydır yoğun bir çalışma içerisinde bulunmaktadır. Bu kapsamda öncelikle yurt, apart ve öğrenci konaklama hizmeti veren tüm özel işletmeler iki ay öncesinden ziyaret edilerek yüz yüze eğitime geçileceği bilgisi kendileriyle paylaşılmış ve tüm hazırlıklarını tam kapasite çalışacak şekilde yapmaları kendilerinden istenmiştir. Ayrıca imkânı olanların yeni yatırım yapmaları veya kapasite artışına gitmeleri tavsiye edilmiştir. Öğrenci konaklama hizmeti veren ve kapalı konumda olan işletmelerin de mevcut sahipleri veya yeni yatırımcılar kanalıyla hizmete açılması teşvik edilmiştir. Bunlarla birlikte bölgemizde kapalı durumda olan otel işletmeleri ile de görüşülerek Bandırma’da yüz yüze eğitime geçilmesiyle öğrenci barınma sorununun yaşanacağı öngörüsü kendileriyle paylaşılmış ve otellerinin öğrenci konaklama hizmeti verecek şekilde yapılandırılarak hizmete açılması teşvik edilmiş ve bu kapsamda da ek yatak kapasitesi de oluşturulmuştur. Böylece son iki ay içerisinde Üniversitemizin, mülk-i idare amirlerinin desteği ile yapmış olduğu çalışmalar neticesinde bölgemizdeki öğrenci konaklama yatak kapasitesinin azami düzeye çıkarılması sağlanmıştır. 

Yukarıda belirtilen tüm çalışmalara ve bölgemizdeki öğrenci konaklama yatak kapasitesinin azami düzeye çıkarılmış olmasına rağmen yüz yüze eğitime başlanmasıyla birlikte Üniversitemize gelecek öğrenci sayısı göz önüne alındığında, mevcut kapasitenin yetersiz kalacağı anlaşılmıştır. Bu doğrultuda Üniversitemiz, yeni öğrenci konaklama kapasitesi oluşturmak üzere Erdek ilçesinde bulunan yazın faaliyet gösteren ve eğitim-öğretim yılı boyunca boş durumda olan otel işletmeleri ile temasa geçerek kendilerinden eğitim-öğretim yılı boyunca otellerinde öğrenci konaklama hizmeti vermeleri talep edilmiştir. Erdek Kaymakamlığı himayelerinde Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Erdek Belediye Başkanlığının destekleri ile gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde öğrencilerimizin barınma sorununu çözecek düzeyde yatak kapasitesi Erdek ilçesinde yer alan otel işletmeleri üzerinden sağlanmıştır. 

Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğü tarafından Merkez Yerleşkemizde yapımı yeni tamamlanan 1.300 kişilik kız öğrenci yurdunun bu yıl hizmete girmesiyle, bölgemizdeki KYK yurt kapasitesi 3.066’sı Bandırma’da olmak üzere Gönen ve Manyas ilçeleri ile birlikte toplamda 3.720 yatak kapasitesine ulaşmıştır. Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğü tarafından 2021-2022 eğitim-öğretim yılı için yurt başvuru sonuçlarının açıklanması ile birlikte KYK yurt başvurusu olumlu neticelenemeyen öğrencilerimiz yurt, apart, otel vb. konaklama hizmeti alabileceği işletmelerle ilgili yoğun bir arayış içerisine girmiştir. Üniversitemizin de talebi doğrultusunda Balıkesir Valiliği, Bandırma, Erdek, Gönen, Manyas ve Susurluk ilçe kaymakamlıkları bünyesinde; Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ise Bandırma Otogarı ve Bandırma Cumhuriyet Meydanı’nda öğrencilerimize barınma sorunlarıyla ilgili destek sağlamak üzere merkezler oluşturmuştur. Öğrencilerimiz bu merkezlere müracaat ederek barınma konusunda destek alabilmektedir. Ayrıca Üniversitemizin Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığından talebi doğrultusunda Erdek ilçesinde konaklama yapacak öğrencilerimize destek sağlamak üzere 6,5 TL olan Bandırma-Erdek öğrenci ulaşım ücreti 3,5 TL olarak revize edilmiştir.

Yukarıda belirtilen çalışmalarla birlikte Üniversitemiz Merkez Yerleşkesi içerisinde oluşturmuş olduğumuz “Öğrenci Destek Merkezi”nde Üniversitemiz, Balıkesir Valiliği ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda öğrencilerimizin barınma sorununun çözümü için destek sağlanmaktadır.

 


Fotoğraflar