Güncelleme Tarihi: 23 Ekim 2019

Gösterim: 646

Üniversitemizde “Halit Refiğ'siz Geçen 10 Yıl" Konulu Panel Düzenlendi

Yeni eğitim-öğretim yılımızda öğrencilerimiz için etkinliklerimiz kaldığı yerden devam ediyor. İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültemiz, Türk Edebiyatı Vakfı ve ESKADER’in katkılarıyla  sinema yönetmeni Halit Refiğ'i konu alan "Halit Refiğ'siz Geçen 10 Yıl" konulu panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Star Gazetesi Ekler Yayın Yönetmeni Gülcan Tezcan’ın yaptığı panele Halit Refiğ’in eşi Prof. Dr. Gülper Refiğ, sinema eleştirmeni İhsan Kabil, gazeteci ve yazar Abdurrahman Şen katıldı.

Selamlama konuşmasını Türk Edebiyat Vakfı Başkanı Serhat Kabaklı’nın yaptığı panelde ilk söz alan isim sinema eleştirmeni İhsan Kabil oldu. Kabil, Halit Refiğ’in sineması ve filmlerinde ne yapmak istediği ile ilgili bilgi verdi. Halit Refiğ’in Türk sinemasının kemiğini oluşturan sinemacı ve aynı zamanda düşünce adamı olduğunu söyleyen Kabil, “Kendisi entelektüel, çok yönlü bir insandı ve filmlerinde de bunu görebiliyorduk. 1950’li yıllarda sinemaya giriyor. Sinemasında insan toplum ilişkisini sahici bir şekilde inceliyor. Halit Refiğ Kemal Tahir ile tanıştıktan sonra edebiyat ve tarih anlamında daha bu topraklara dair ulusal sinema bağlamı içinde eserler üretiyor.” dedi.

Panel gazeteci ve yazar Abdurrahman Şen’in Halit Refiğ’in ulusal sinema bakışına dair bilgiler paylaştığı konuşması ile devam etti.Şen, “Bir Halit Refiğ filmini anlamak için mimariyi, tarihi, edebiyatı bilmenize gerek vardır. Halit Refiğ düşünen ve düşündüğünü paylaşan ender sinemacılardan biridir. Yerli ve milli uygulamasının ilk temsilcilerinden olmuştur. Sadece kendi yaptığıyla ilgilenmeye çalışsa da yapılan diğer işleri de inceler ve yapılan yanlışların düzeltilmesi konusunda yardımcı olurdu. Bu da aydın, entelektüel bakış açısı anlamında önemlidir.” diye konuştu.  

Halit Refiğ’in eşi Gülper Refiğ ise Halit Refiğ’in insani yönlerine ilişkin bilgi verdi. Refiğ, “ Halit Refiğ kendisinden daha çok ülkesinin değerlerini ortaya çıkarmaya çalıştı. Onurlu bir ülkenin onurlu bir bireyi olarak yaşama savaşını devam ettirdi. Bizim çok mütevazi bir hayatımız oldu ama evimizden sürekli arşa kahkahalar yükselirdi. Maneviyat yükseldikçe, maddiyatla bağlarınız kopar. Benim eşim yenilmedi ama yalnız kaldı. Anadolu medeniyetinin temelinde insanın en büyük huzuru Allah’a bulma, vahdet vardır. Benim canım eşim sadece onuru için yaşamıştır.” dedi.

Keyifli geçen panelin ardından bağlama sanatçısı Muzaffer Özdemir konser verdi. Rektörlük fuaye alanında ise Halit Refiğ’in özel arşivi ve çektiği filmlerdeki karelerden oluşan fotoğraf sergisi düzenlendi.


Fotoğraflar