Güncelleme Tarihi: 14 Haziran 2021

Gösterim: 315

Tarih Araştırmaları Topluluğumuz "Üniversiteden İş Hayatına Geçişte Hayaller ve Gerçekler" Söyleşisi Düzenledi

Tarih Araştırmaları Topluluğumuz  kariyer söyleşileri kapsamında  "Üniversiteden İş Hayatına Geçişte Hayaller ve Gerçekler" konulu söyleşisi düzenledi. Moderatörlüğünü Fakültemiz Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bekir Gökpınar’ın yaptığı söyleşiye konuşmacı olarak Yıldız Holding İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Bahattin Aydın katıldı.

Aydın konuşmasında ilk olarak bireylerin kişilik yapısına göre meslek seçiminin öneminden bahsetti. “Üniversite okurken bir öğrencinin çalışmasının ona nasıl katkısı olur?” sorusunu cevaplandıran Aydın, “Birinci ve ikinci sınıfta öğrencilerin çalışması taraftarı değilim. Okuduğu alana ilişkin ilk önce bir temel atılmalıdır. Ama üçüncü sınıfa gelince staj yapsınlar, gerekirse ücretsiz çalışsınlar. Öğrenciler böylece kendilerini geliştirmek için çalışma deneyimi elde etmiş olurlar. Ayrıca çalıştıkları süreç boyunca çevrelerini iyi gözlemlesinler. Hangi birim nasıl çalışıyor bunu araştırsınlar” dedi.  

“Pandemi dolayısıyla başlayan uzaktan çalışma süreci pandemi sonrasında da devam eder mi ve bu tarz çalışmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?” sorusuna ise Aydın, “ Pandemi ile birlikte 10 yılda gerçekleşecek teknolojik gelişim bir yılda hızla gerçekleşti. Ve insanlar bu süreci de kabul etti. Tarihte de bu tür krizler her zaman büyük değişimlere neden olmuştur. Şirketler bu durumda ofis giderleri maliyetinden kurtulmuş oldu. Uzaktan çalışmaya home ofis deniliyor ama asıl sorun pek çok kişinin evi ofis çalışmasına uygun olmayabilir. Ayrıca insanların uzaktan çalışması insani iletişiminin azalmasına neden oluyor.  Networkleri azalıyor ve çalışanlar arasında dayanışma seviyesi düşüyor. İş dünyasında performans ilişki ağında gizlidir ve bunu geliştirmek için çaba gösterilmesi gerekir. Kendinizi nasıl geliştirirsiniz diye sorsanız bu soruya cevabım sorumluluk alarak olur. Hayatta geri gitme yöntemi olduğun yerde kalmaktır” dedi.

Aydın, “Sertifikaların öğrencilere faydası var mı?” sorusuna ise, “ Tabi var ama öğrenmek davranış değişikliğidir. Bu sertifikaları iki ay sonra unutursanız bunun bir anlamı kalmaz. Ama kendi alanınızla ilgili, hobilerinizle ilgili gelişimi profesyonelce yaparsanız bu daha faydalı olur. Ayrıca öğrenci arkadaşlarıma tavsiyem her üç ayda bir CV hazırlasınlar ve oraya sürekli yeni bir şey eklemek için çaba göstersinler” dedi


Fotoğraflar